Obfity obiad wegański – zrazy – deser.

Wegański obiad też może być syty. Zrazy sojowe ze sosem grzybowym smakują pysznie. Przepis na zrazy podałam już na stronie: https://lucyostrachu.pl/2017/12/weganskie-zrazy/ 

Sos grzybowy, to przesmażone suszone grzyby z cebulą i suszonymi mielonymi warzywami, zalane wodą i ugotowane do miękkości. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną, doprawiamy sosem sojowym, pieprzem. Ja dodałam jeszcze  do sosu trochę przesmażonych ogórków, które mi zostały i odrobinę wędzonej mielonej  papryki.

Czerwoną kapustę zawsze przygotowuje tak samo. Pokrojoną, posoloną kapustę wrzucam do garnka z odrobiną oliwy i dusze ją we własnym sosie do miękkości. W międzyczasie kroję drobniutko 1 – 2 cebulki, sole i odstawiam, by zmiękła. Kiedy kapusta jest już krucha (ale nie rozpaćkana) odstawiam garnek z ognia, wsypuję cebulę, wlewam sok z cytryny, mieszam, dosładzam i przyprawiam pieprzem.

Na talerzu jest jeszcze szpinak z drożdżami i śmietaną, który uwielbiam, a dodałam go, bo świeże liście już dość długo zalegały mi w lodówce i obawiałam się, że mogą zacząć się psuć. Na patelni smażę cebulę, czosnek na oleju, na to wrzucam liście szpinaku + suszone, mielone warzywa i znowu przesmażam, dalej dorzucam trochę pokruszonych świeżych drożdży, całość kolejny raz lekko przesmażam i dodaję śmietany sojowej.  Doprawiam oregano, tymiankiem, ewentualnie dosalam.

Sałatka, to papryka marynowana, pomidor, kiszony ogórek, zielony ogórek, cebula, …. skropione oliwa i cytryną.

Na deser mogą być pyszne kulki z ciecierzycy i mąki orzechowej. Namoczoną poprzedniego dnia lekko posoloną ciecierzycę ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu odcedziłam z części wody w zamian dodając mleko kokosowe, trochę oleju kokosowego i zmiksowałam blenderem na jednolitą sprężystą masę, do której później dodałam  kakao, mąkę orzechową(można też użyć masło orzechowe i przy tym pominąć olej kokosowy), cukier brązowy, cukier waniliowy… . Masę zapiekłam lekko w piekarniku, a po wyjęciu jeszcze wymieszałam z pokruszoną gorzką czekoladą zawierająca skórkę pomarańczową. Dorzuciłam jeszcze płatki migdałowe, uformowałam kulki 2 – 3 cm średnicy i otoczyłam je wiórkami kokosowymi. Kulki przechowuję w lodówce, schłodzone lepiej smakują.

Składniki – na jedno opakowanie ciecierzycy – 400 gram.

10 dag mąki orzechowej

kilka łyżek mleka kokosowego( przy maśle orzechowym zamiast mąki orzechowej ten składnik i olej kokosowy nie są konieczne)

1 łyżka oleju kokosowego

10 dag kakao

brązowy cukier do smaku

odrobina soli

cukier wanilinowy

gorzka czekolada, lub pół, jak kto woli

płatki, wiórki migdałów

wiórki kokosowe – 100 gram.