Zupa z kiszonej cukinii. Wersja wegańska, bezglutenowa.

Cukinia pięknie mi w tym roku obrodziła. Dużą część zakisiłam zupełnie tak samo, jak ogórki, tyle, że duże cukinie pokroiłam na kawałki.  Zupa z kiszonej cukinii jest tak samo pyszna, jak ogórkowa.

Pokrojone w kostkę (na około 3 litry zupy): trzy cebule, trzy marchewki,  spory kawałek selera, kilka ziemniaków przesmażyłam lekko na patelni na oleju kokosowym, zalałam wodą i ugotowałam do miękkości bez soli. Na tarce starłam kilka kawałków sporej wielkości cukinii, którą również przesmażyłam z cebulką i wrzuciłam do wywaru z warzywami. Całość zagęściłam odrobiną mąki bezglutenowej( np. ziemniaczanej). Zupę okrasiłam przesmażonymi kosteczkami tofu i gęstym mlekiem kokosowym. Połączenie smaku kokosa z kiszoną cukinią, albo ogórkiem daje zaskakująco smaczny, oryginalny efekt. Ważny dodatek, to – spora ilość zielonego koperku. Może być też suszony, ale jest niezbędny. 

Na talerzyku obok mały „stek” z kalafiora. Pocięty kalafior, najpierw otoczony w oleju, później przyprawach: papryki ostra, słodka, suszone mielone warzywa, sól,… i upieczony w piekarniku na folii, lub papierze piekarniczym.

 

Warning: Illegal string offset 'cookies' in /usr/home/nikodemsky/domains/lucyostrachu.pl/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 2346

Dodaj komentarz