Wegański soczysty steak.

Ten duży kotlet sojowy ( jakieś 10 na 15 cm po ugotowaniu) ma dobrą strukturę, nie rozpada się,  jest soczysty i smaczny po przygotowaniu, a smakuje tym, czym go doprawimy. Takie mięso – podobne produkty dobrze się sprawdzają, kiedy „musimy” – chcemy  ugościć mięsożercę.

Przygotowałam go dzisiaj z ziemniakami puree i bigosikiem z warzyw, które miałam w lodówce. Jak wszystkie suche kotlety sojowe ugotowałam steak w wodzie z dodatkiem oleju i suszonych warzyw (opcjonalnie kostka rosołowa warzywna). Dla podniesienia smaku i koloru, zrobiłam marynatę podobną, jaką zastosowałam w przypadku „kaczki” po wegańsku  https://lucyostrachu.pl/2016/12/danie-niech-kaczka-sobie-zyje/, tyle, że użyłam mniej śliwek i kakao. Dwie suszone śliwki i odrobinę kakao – 1/2 łyżeczki zmiksowałam z małą ilością wody i przesmarowałam tak przygotowane, doprawione solą i dość ostro pieprzem steaki.  Zostawiłam je  na chwilę, po czym zarumieniłam na patelni, na końcu dodając wcześniej usmażoną cebulkę.

Bigosik, to wszystko, co znalazłam w lodówce: marchew seler, cebula, kapusta pekińska, papryka…., pokrojone, przesmażone i duszone w garnku, doprawione pomidorem, ziołami… .

 

 

Warning: Illegal string offset 'cookies' in /usr/home/nikodemsky/domains/lucyostrachu.pl/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 2341 Warning: Illegal string offset 'email' in /usr/home/nikodemsky/domains/lucyostrachu.pl/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 2440 Warning: Illegal string offset 'email' in /usr/home/nikodemsky/domains/lucyostrachu.pl/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 2437

Dodaj komentarz