Omlet wegański z mąki z ciecierzycy z warzywami.

Dodatek mąki z ciecierzycy nadaje bezglutenowym ciastom pysznego smaku i stryktury, jaką pierogi, czy też naleśniki powinny mieć. Dzisiaj użyłam jej do „omleta” z warzywami – o smaku serowym , który lubię i dość często powtarzam w potrawach.

Pokrojone warzywa: cebulę, seler, paprykę, marchew, wrzuciłam na patelnie podsmażyłam i udusiłam do miękkości, dalej dorzuciłam kilka liści szpinaku i znowu przesmażyłam lekko soląc na końcu.

Następnie odsunęłam warzywa na patelni robiąc miejsce na „serowy smak”. Na to miejsce wybrałam trochę cebuli z usmażonych warzyw, dodałam do niej potarty ząbek czosnku, pokruszyłam trochę świeżych drożdży piekarniczych i przesmażyłam na końcu dodając śmietany sojowej i przypraw: sól, oregano, bazylia, warzywko( susz. mielone warzywa). Połowę tegoż  sosu odłożyłam do ciasta na omlet, a drugą część wymieszałam z warzywami na patelni.

Spulchniaczem do tego rodzaju ciast jest u mnie zwykle – kefir z grzybka tybetańskiego: https://lucyostrachu.pl/2016/12/eliksir-zycia-grzybek-kefirowy-zwany-tybetanskim/, albo zakwas zrobiony na nim. Zazwyczaj mam taki zakwas pod ręką( kefir wymieszany z jakąś mąka bezglutenową, który odstał dobę, dwie), ponieważ właściwie zawsze hoduję grzybek, poza czasem kiedy wyjeżdżam. Na czas, kiedy mnie dłużej nie ma,  zamrażam grzybek. W zasadzie można tez użyć zwykłego jogurtu roślinnego i na nim  robić ciasta, albo zakwas, ale myślę, że bakterie grzybka tybetańskiego lepiej pracują w cieście.

Do omletów (4 szt.) użyłam ok 1/2 szkl. zakwasu (lub kefiru), drugie tyle mleka roślinnego (lub woda), zrobiony wcześniej sos o smaku serowym  i bezglutenowe mąki., w proporcji 1:1, mąka z ciecierzycy i bezglutenowa mąka „Schär „do wypieku chleba. Mąki dosypywałam stopniowo mieszając  ciasto mikserem do uzyskania konsystencji dość gęstego ciasta naleśnikowego. Z doprawionego solą i odrobiną kurkumy( można też dodać pieprzu, ziół, wg. gustu)  ciasta,  usmażyłam na nieprzywierającej  patelni –  pulchne, lekko chrupiące z wierzchu, pyszne, cienkie płaty i nadziałam je przygotowanymi warzywami.

Smak tego dania przeszedł moje oczekiwania. Omlety jedliśmy  z ketchupem, buraczkami… .