Bezglutenowe pierogi gryczane z kapustą.

Weganie nie chodzą głodni, przynajmniej ja nie głoduję, wtedy, kiedy mam trochę czasu na gotowanie, bo na mieście, jeszcze nie wszędzie znajduję coś dla siebie do zjedzenia. Dzisiaj zrobiłam smaczne pierogi gryczane z kapustą.

20161204_152759 20161204_160509

Około ćwierć kilo mąki zaparzyłam wrzątkiem ( 200 ml ), co zawsze nadaje pulchność pierogowemu ciastu , zamieszałam i odstawiłam do przestudzenia. Farsz – na patelni przesmażyłam trzy pokrojone cebule, dwa ząbki czosnku, wrzuciłam na to niecałe pół kilo miękkiej kiszonej kapusty i garść rozdrobnionych suszonych grzybków, doprawiłam brązowym cukrem, odrobiną kminku i  smażyłam jeszcze przez jakiś czas, a długo nie musiałam tego robić , bo kapusta była już wcześniej miękka. Cały farsz z patelni nieco rozdrobniłam blenderem.

20161204_161413 20161204_170441

Do przestudzonego ciasta dodałam  dwie łyżki oleju, 3 – łyżki kefiru z grzybka tybetańskiego ( można zastąpić jogurtem sojowym )  i jak zwykle, dla lepszego sklejenia ciasta dorzuciłam dwie łyżki mieszanki mąk bezglutenowych do wypieku chleba . Króciutko zagniatałam ciasto, dodając stopniowo, w razie potrzeby ( kiedy ciasto kleiło się do rąk),  jeszcze po trosze mąki gryczanej. Ciasto wyszło naprawdę fajne, pulchne, elastyczne, więc nie ” bawiłam” się w rozwałkowywanie, a toczyłam szybciutko kulki, spłaszczałam je w placki, nadziewałam kapustą i sklejałam.  Wrzuciłam je do posolonego wrzątku z odrobiną oleju, kostką rosołową warzywną i gotowałam na wolnym ogniu 10 – 15 min. Odcedziłam je potem na sicie i przelałam zimną wodą. Trafiły jeszcze na patelnię, z przesmażoną cebulką, dla zarumienienia.

20161204_172511 20161204_164911

Te jędrne boczniaki miały być we farszu, ale je usmażyłam dodatkowo, jako kotlety, pierogi i bez nich były pyszne. Na sałacie jest kefir z grzybka tybetańskiego ze szczypiorkiem i ogórkiem. 

Pierogi można zrobić także z farszem z pieczarek i szpinaku : https://lucyostrachu.pl/2017/07/smaczny-farsz-ze-szpinakiekiegom-do-wszyst/, a do ciasta użyć  innych mąk bezglutenowych, jak do pierogów z jagodami w przepisie ze strony:

Spacer po lesie. Pierożki z jagodami.