Szczawik zajęczy ciągle jeszcze można zbierać w lesie. Jest zdrowy zarówno na surowo, jak i gotowany. Ma dużo witamin, zwłaszcza wit.C, ma właściwości oczyszczające, działa przeciw robakom. Trzeba tylko pamiętać, że to szczaw, więc jeśli ktoś ma problemy ze stawami nie powinien zbytnio z nim przesadzać.
Zupa, chłodnik ze szczawiku zajęczego (ok.2 l.)
1 – 1,5 szkl. liści szczawiku
1 -2 cebulki, ząbek czosnku drobno posiekane
3 -4 pomidory
sól i świeżo zmielony czarny pieprz, (posiekana zielenina)
śmietana sojowa, lub mleko kokosowe
Lekko podsmażyć cebulę wraz z rozdrobnionym czosnkiem, poddusić do miękkości, dodać pokrojone pomidory, przesmażyć, dolać wodę, gotować ok. 10 min dalej dodać szczawik, przyprawić i dodać śmietanę( śmietanę najpierw wymieszać z niewielką ilością zupy i wlać do garnka, kiedy zupa lekko ostygnie). Wychłodzić w lodowce, podawać jako chłodnik, lub na ciepło z grzankami, jak kto woli.