Gołąbki z młodej kapusty z kaszą gryczaną, ziemniakami i pieczarkami.

Zazwyczaj robi się gołąbki z ryżem i podaje do ziemniaków, a ja zrobiłam gołąbki z ziemniakami i podałam z ryżem.

Nadzienie. Kaszę gryczanej białej( jeden woreczek) nie dogotowałam, bo powinna być twardawa. Ugotowałam kilka ziemniaków na parze i zmiażdżyłam je na „puree”. Dalej usmażyłam na złoty kolor ok. 30 dag. drobno pokrojonych pieczarek, zdjęłam je z patelni, na którą wrzuciłam trzy pokrojone cebule z dwiema łyżeczkami zmielonych, suszonych grzybów, smażyłam  do miękkości cebuli, dorzuciłam jeszcze trochę rozdrobnionych, wcześniej ugotowanych kotletów sojowych( te opcjonalnie), jeszcze przesmażyłam na koniec dosypując ok, pół opakowania suszonych drożdży spożywczych, które nadały nadzieniu serowego posmaku.

Wszystkie składniki nadzienia wymieszałam ze spoiwem w postaci 2 łyżek mąki uniwersalnej, bezglutenowej, doprawiając suszonymi mielonymi warzywami, odrobiną majeranku, tymianku, pieprzu czarnego.

Ze średniej główki młodej kapusty wykroiłam trzon, włożyłam ją do garnka „dziurą” do dołu i ugotowałam pod przykryciem do miękkości liści. Liście z tej akurat kapusty pięknie się zdejmowały i świetnie zwijały. Gołąbki podsmażyłam z obu stron na patelni, ułożyłam je w brytfance i doszły w piekarniku.

Sos, jak zwykle, przesmażone: cebulka, czosnek, pomidory, ewentualnie z nich przecier …doprawione papryką, kminkiem, bazylią, suszonymi mielonymi warzywami, sosem sojowym, zalane wodą ugotowane, opcjonalnie zmiksowane.

Na liściach sałaty są pokrojone w kostkę: ogórek świeży, kiszony, cebulka, jabłko, szczypiorek, w jogurcie naturalnym, roślinnym.