Zupa z soczewicy.

Smaczna i pożywna zupa z czerwonej soczewicy, która szybko się gotuje,  to fajny pomysł na obiad w chłodne dni.

Dzisiaj pokroiłam  do niej dość dużo warzyw: cebula, marchew, seler, czerwona papryka, kilka ziemniaków. Dla polepszenia smaku, część tych warzyw przesmażyłam z cebulką na oliwie, a później ugotowałam w wodzie przyprawionej kostką rosołową warzywną, zielem angielskim z resztą warzyw i soczewicą. Ponieważ zupę przygotowywałam też dla „wszystko – jedzących”, więc dodałam  na końcu wkładkę niby – mięsną, czyli odgotowane osobno drobne kotlety sojowe, doprawione wędzoną papryką, i przesmażone w „towarzystwie” kilku grzybów( podgrzybki i świeżutki koźlak, można je zastąpić pieczarkami), które rano znalazłam na spacerze z psem. Zupę doprawiłam jeszcze dodatkową porcją wędzonej papryki, majerankiem i pieprzem. Była pyszna.