Zapiekanka z kaszy jaglanej z bakłażanami i sosem pomidorowym z cynamonem.

Kasza jaglana, bakłażan i pomidory z cynamonem, tyle zapamiętałam z jakiegoś przepisu, który napotkałam tutaj na fb. i to mi wystarczyło, bo zazwyczaj tylko inspiruję się przepisami i nie trzymam się ich sztywno. Sprawdziłam, pomidory i cynamon, to znakomite połączenie w sosie do bakłażana przyprawionego gałką muszkatołową.

To pyszna  i prosta potrawa, łatwe w przygotowaniu. W przepisie był chyba „przekładaniec”, ja zrobiłam po jednej warstwie. Na dno dałam ugotowaną kaszę jaglaną, na kaszę grillowane – usmażone plastry bakłażana, wcześniej dość obficie przyprawione, solą pieprzem i gałką muszkatołową(ta świetnie pasuje do bakłażana). Na wierzch sos pomidorowy z  świeżych pomidorów z cynamonem. Na patelnię z podsmażonymi cebulą i czosnkiem wrzuciłam kilogram pokrojonych pomidorów (na targu kupiłam jeszcze po złotówce z kg.), odparowałam je i jeszcze dłuższą chwilę smażyłam  dodając cynamon( po trochu, próbując efektu), odrobinę gałki muszkatołowej, jakiegoś warzywka( suszone mielone warzywa), pieprzu….., na końcu dolałam soku pomidorowego(może być woda, jeśli pomidorów było dużo), zagotowałam i jeszcze doprawiłam do smaku. . Myślę, że im więcej tego sosu, tym lepiej, całość może w nim tonąć. Tak zapieczone kilka minut w piekarniku danie,  smakuje wybornie.