Przygotowanie tego obiadu zajęło mi tyle, ile gotuje się pełnoziarnisty ryż.
Ryż w woreczkach, w garnku z wodą, z dodatkiem suszonych sproszkowanych warzyw i odrobiny oleju – gotował się sam.
Garść suszonych borowików przesmażyłam z cebulą na oleju i wrzuciłam do garnka z wodą, z dodatkiem kostki rosołowej – gotowałam na drugim palniku. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzuciłam posolone pieczarki i usmażyłam na brązowo. 1/3 tych pieczarek wrzuciłam do sosu zagęszczonego mąką ziemniaczana, dodałam odrobinę oregano i pieprz. Resztę smakowicie przesmażonych pieczarek wysypałam na porcję ryżu ze sosem na talerz.
Sałatkę stanowiły: rukola, trochę – ogórka, marchwi i pomidora ze sosem winegret . Sos winegret w prostej wersji dzisiejszej – energicznie wstrząśnięte – w zamkniętym słoiczku: sok z limonki i olej z pestek winogron w proporcji 1/2 , zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojona drobno mała cebulka, trochę rozdrobnionego ogórka do smaku, cukier, sól, pieprz.