Gołąbeczki.

Dzisiaj dołożyłam do farszu trochę rozdrobnionych blenderem grzybów suszonych – było jeszcze smaczniej.

20161022_200146-1  20161022_193236

Ponieważ staram się niczego nie marnować, gotujących się liści kapusty dodałam marchewkę, pasternak i kostką rosołową warzywną, wzbogaciło to smak liści, a to co zostało po  wyłowieniu kapusty, zjadłam,  jako rodzaj rosołu z makaronem.

20161022_172420 20161022_205301

Przepis na gołąbki, jak niżej, z tym, że zmielone grzyby przesmażyłam w cebuli zanim dodałam do farszu.

Jak sobie obiecałam, zrobiłam własną wersję gołąbeczków zaserwowanych mi w wegetariańskiej restauracji.

20161016_131312   20161018_195841

Wyszły dużo smaczniejsze i jest to nie tylko moje zdanie. Takie gołąbki są naprawdę smaczne. To proste niewymyślne danie można  podać gościom, nawet mięsolubnym.  Polecam  – pycha.

Nadzienie zrobiłam z dwóch bezglutenowych kasz; jaglanej i gryczanej – nieprażonej z dodatkiem cebuli, pieczarek i  pół kostki tofu (to ostatnie niekonieczne). Ugotowałam kasze na sypko według przepisu. Do garnka z wodą ( ok. dwóch szklanek) i kostką rosołową warzywną,  lub suszonymi, mielonymi warzywami, wsypałam najpierw kaszę gryczaną, gotowałam przez chwilę, następnie dosypałam jaglanej i znowu gotowałam na „małym ogniu” ok. 10 min. Garnek zostawiłam na ciepłej płycie, żeby „kasze doszły”. Pokroiłam kilka pieczarek i 4 – 5 cebul i tofu w kostkę.

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem (u mnie palmowym),  najpierw wrzuciłam pokrojone pieczarki, po chwili dorzuciłam tofu i posoliłam. Po usmażeniu – łyżką sitem zdjęłam całość z patelni i na ten sam tłuszcz dałam posoloną cebulę i rozdrobnione dwa ząbki czosnku. Część przesmażonej cebuli wrzuciłam do kasz, a drugą zostawiłam do sosu. Pieczarki, tofu i cebulę zmiksowałam króciutko i wymieszałam z kaszami dodając płaską łyżkę mieszanki mąk bezglutenowych do wypieku chleba ( mieszanka ta jako wszelkie spoiwo dobrze się sprawdza, ale można ją zastąpić mąką ziemniaczaną) . Całość doprawiłam solą i pieprzem, odrobiną majeranku.

20161018_204022 20161018_191535

Sos zrobiłam z kilku zmiksowanych blenderem pomidorów (można użyć przecieru)z dodatkiem  ząbka czosnku . „Ten mix ” wylałam na smażącą się drugą część cebuli z czosnkiem, dodałam odrobinę kostki rosołowej do smaku, podusiłam chwilę i doprawiłam szczyptą bazylii i oregano.

W restauracji dip – jogurt sojowy  ze szczypiorkiem podano w miseczce, u mnie był dodatkowo z ogórkiem i na sałacie.

Grubszą część kapusty pekińskiej zawsze odcinam, „wykorzystuję w zupach”, lub przesmażam i dodaję do pasztetów. Z górnej – większej części robię zazwyczaj surówki, ale tym razem wykorzystałam podgotowane w kostce rosołowej ( 5 min.) liście, jako „opakowanie” farszu  gołąbków. Kolejno na każde dwa listki ( dwa, bo kapusta była mała)   lekko nasunięte na siebie nakładałam trochę farszu ( na grubsze części} i zawijałam w ruloniki –  wszystkie udusiłam na patelni.

.20161018_194848 

 

Warning: Illegal string offset 'cookies' in /usr/home/nikodemsky/domains/lucyostrachu.pl/public_html/wp-includes/comment-template.php on line 2341

Dodaj komentarz