Ktoś kolejny raz zapytał mnie dzisiaj – czy jem trawę.
Bezglutenowe krokiety grzybowo – warzywne raczej trawy nie przypominają.
Usmażyłam je dla całej rodziny. Ciasto przygotowuję z mieszanki mąk bezglutenowych; naleśnikowo – makaronowo – pierogowej z wodą,odrobiną soli i sody oczyszczonej (dzisiaj dodałam trochę mleka orzechowego, które miałam w lodówce). Z tej mąki na nieprzywierającej patelni naleśniki bez jaj też się udają. Na nadzienie przesmażyłam grzyby, jakie tylko miałam z cebulką, bakłażanem i kiszonym ogórkiem. Później całość rozdrobniłam w kosteczkę blenderem.
Zwinięte krokiety kolejno maczałam w śmietanie sojowej i obtaczałam w bezglutenowej bułce tartej, później smażyłam ( obracając w koło ) na oliwie, na niezbyt rozgrzanej patelni.