Bezglutenowe krokiety grzybowo – warzywne.

Ktoś kolejny raz zapytał mnie dzisiaj – czy jem trawę.

Bezglutenowe krokiety grzybowo – warzywne raczej trawy nie przypominają.

20160914_124522

Usmażyłam je dla całej rodziny. Ciasto przygotowuję z mieszanki mąk bezglutenowych; naleśnikowo –  makaronowo – pierogowej  z wodą,odrobiną soli i sody oczyszczonej (dzisiaj dodałam trochę mleka orzechowego, które miałam w lodówce). Z tej mąki na nieprzywierającej patelni naleśniki bez jaj też się udają. Na nadzienie przesmażyłam grzyby, jakie tylko miałam z cebulką,  bakłażanem i kiszonym ogórkiem. Później całość rozdrobniłam w kosteczkę blenderem.

Zwinięte krokiety kolejno maczałam w śmietanie sojowej i obtaczałam w bezglutenowej bułce tartej, później smażyłam ( obracając w koło ) na oliwie, na niezbyt rozgrzanej patelni.