Nasturcja – zdobi, smakuje i leczy.

Kiedy  ta urocza roślina jeszcze co roku wiła się w moim ogrodzie, tworząc niezły gąszcz, nie sądziłam, że może być jadalna. Znam już z opisów jej niezwykłe zalety, ale do dzisiaj nie wiedziałam, jak smakuje. Przechodząc więc  obok  zalanego nasturcjami  płotu znajomych, nie mogłam się oprzeć pokusie, żeby ich spróbować   i ” zwinęłam trzy kwiatki” ( nie było kogo zapytać o pozwolenie ).

20161007_114352  20161007_114153

Są pyszne, przypominają w smaku rzeżuchę.   Nasturcja, oprócz tego , że dobrze smakuje, ma naturalne właściwości antybiotyczne,  zwalcza  bakterie  powodujące choroby zapalne dróg moczowych i nerek. Nasturcja może zwalczać salmonellę oraz paciorkowce. Można ją stosować podczas zapalenia dróg oddechowych. Korzystnie działa przeciw  nadmiernemu wypadaniu włosów i  łupieżowi. Świeży sok z liści ma działanie antyseptyczne.

Posiekane liście,  kwiaty i nawet nasiona nasturcji podobno świetnie sprawdzają się w sałatkach, które dodatkowo można pięknie przyozdobić całymi kwiatkami. Na pewno to sprawdzę.