Wegański obiad z mięsożercą.

20160903_185957

Ten wegański – bezglutenowy obiad zjadł dzisiaj  ze mną mięsożerca i smakował mu. Smaczny makaron z mąk: jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, ze sosem z warzyw i tofu. Makaronu kukurydzianego nie lubię, dlatego kupiłam trzyskładnikowy z mąką jaglaną [ z prosa ] – ten, ugotowany al dente jest rewelacyjny. Gotuję go tylko kilka minut i zostawiam go na gorącej płycie na dalszych 15, po czym spłukuję go zimną wodą.20160903_165554  20160903_165709

Sam obiad – z pomocą blendera  robiłam chwilę, choć jego opis  wygląda na długi. Garść suszonych pomidorów opłukałam ze soli i „zblendowałam”. To samo, ale bardzo króciutko [ dosłownie przez dwie sekundy] zrobiłam z małą kostką tofu, trzema cebulami i kawałkiem pora, na pierwszej misce mieszając je z rozdrobnionymi pomidorami i pozostawiając całość tak na chwilę, żeby trzy nieposolone składniki ściągnęły nadmiar soli ze suszonych pomidorów. Na drugiej misce potarłam na tarce [ o dużych oczkach] kawałek selera i marchewki], dodałam też – opcjonalnie [akurat był w lodówce] – „zblendowany” kawałek bakłażana. Na trzeciej miseczce – też się plątały w lodówce – znowu króciutko „zblendowane”, mały ogórek kiszony i kawałek świeżego. Wszystkie te składniki przesmażyłam na dużej patelni z oliwą i potartym czosnkiem [ 3 – 4  ząbki ]. Jako pierwsze „wylądowały tam” składniki z drugiej miski [ marchew, seler, bakłażan ], po kilku minutach wrzuciłam resztę składników i sparzone, obrane ze skórki, drobno pokrojone pomidory  – jeszcze chwilę smażyłam, na końcu  rozrzedziłam sos sokiem pomidorowym [ilość według uznania] i doprawiłam ziołami [ bazylia, oregano, tymianek], odrobiną pieprzu, ostrej papryki, nieco dosłodziłam – dla poprawy smaku – syropem klonowym, nie soliłam, bo sos przejął sól ze suszonych pomidorów, ale dodałam – też słoną- niecałą kostkę rosołowa warzywną do smaku i wszystko zagotowałam.

Czyli sos zawierał: suszone pomidory, kostkę tofu, trzy cebulki, kawałek pora, 3 ząbki czosnku, kawałki selera i bakłażana, trochę ogórka [ niekoniecznie, jak kto lubi], trzy marchewki – małe, 4 pomidorki, kostkę rosołową, sok pomidorowy i przyprawy.