Bakłażan nadał stekowi charakterystycznego, pysznego smaku. To połączenie jest świetnym pomysłem na szybki obiad.
Steki ugotowałam w przyprawach, według przepisu.
Na patelni podsmażyłam pokrojoną, posiloną cebulkę, po czym dorzuciłam pokrojony w kostkę bakłażan, wcześniej w miseczce (kilka minut) posolony i przyprawiony sosem sojowym( opcjonalnie maggi ), pieprzem. Dalej smażyłam na lekkim ogniu, do całkowitej miękkości bakłażana.
Osobno na patelni usmażyłam steki przyprawione suszonymi, mielonymi warzywami, maggi w płynie (lub sosem sojowym), pieprzem, na koniec obsypałam steki, przygotowanym bakłażanem z cebulką i całość leciutko jeszcze przesmażyłam. Stek był bardzo smaczny, soczysty.
Dużych kotletów sojowych w formie steku, mam zawsze w domu spory zapas. Są suche, więc dobrze się przechowują i dają wiele możliwości.